15.11.2006

Patlıcanlı Börek



Geçen gün uzun zamandan beridir buzdolabında bekleyen patlıcanları görünce ne yapabilirim diye düşündüm. Aklıma eskiden evimizde sıkça yapılan patlıcanlı börek geldi. "Hergün rejim nereye kadar" deyip böreğin içini hazırlamaya koyuldum. Iyi ki aklıma gelmiş, özlemişiz, çok beğendik. Yanına ayran çok yakıştı.



Bu böreği yapmak için önce aşağıdaki malzemelerle patlıcanlı içi pişirdim.

  • 3 patlican
  • 1 sogan
  • 2-3 yesil biber
  • 2-3 domates
  • tuz, karabiber

Patlıcanları küçük küçük doğradıktan sonra 10 dakika tuzlu suda beklettim. Bu arada soğan kavruldu, biberler pişti. Patlıcanları da tencereye ekledim. Biraz kavurup, kabuğunu soyduğum domatesleri harca ekledim. Hiç su koymadım, yaklaşık 15 dakika pişirdikten sonra soğuması için ocaktan aldım. Harç soğurken yufkaların arasını ıslatmak için (4 yufka kullandım);

  • 2 S.B süt
  • 1/2 S.B. sıvı yağ
  • 2 yumurta (birinin sarisi uzeri icin ayırdım)
ile bir karışım hazırladım.
İki yufkayı aralarını karışımla ıslatarak üstüste koyduktan sonra patlıcanlı harcın hepsini tepsiye yaydım. Kalan yufkaları da tepsiye yerleştirdim (sütlü karışımla ıslatarak). Artan sütlü karışımı böreğin üzerine döktüm. Ayırdığım yumurta sarısını da sürüp 200 C'deki fırına koydum ve üzerinin kızarmasını bekledim. Eğer üstünün çok kızardığını, içinin ise pişmediğini düşünürseniz alüminyum folyo ile tepsiyi kapatıp biraz daha pişirebilirsiniz.
Denerseniz şimdiden afiyet olsun sevgili arkadaşlarım.

6 yorum:

Beyhan dedi ki...

bIşıl'cığım ellerine sağlık canım nefis olmuş.Diyet zor işmiş bir aydır bizim evde de yapılıyor.Ben değilim yapan eşim.Evleninceye kadar kilo almak için arı sütleri,ballar,polenler içtiğim için diyet nedir bilmiyorum şimdilik.8 kilo aldım evlendikten sonra annemler pek mutlular.Bu yüzden diyet yapanlara çok üzülüyorum.Ohh Işıl'cığım böreği yaptığına,yediğine sevindim.Afiyet olsun canım.

Fatma dedi ki...

Işılcımm ellerinine sağlık..Bayılırım patlıcanlı böreğe..Bnede bunu gül böreği olarak yapıyorum..Yapınca alternatif olarak resmi ekleriz..İzmir de iyi gezmelerr:))

Adsız dedi ki...

Işıl Hanım böreğiniz muhteşem görünüyor..Ellerinize sağlık..Sitenizin müdavimlerinden oldum..Çok güzel yemek tarifleri sunuyorsunuz..
Afiyetle kalın..

Adsız dedi ki...

merhaba süper bir börek olmuşi bayılırım patlıcanlı tariflere, gözlemesi de çok güzel oluyor.. sevgiler..

Damak Tadı dedi ki...

Işıl'cığım,
Canım benim böreğin çok lezzetli olmuş,üstelikde patlıcanlı bende bayılırım patlıcanın her şeyine.Senin yaptığın bu enfes böreğede bittim doğrusu.))Ellerine sağlık canım afiyetler olsun.Olmuşturda bitmiştir gerçi çoktann.Kendine çok iyi bak canım benim tatlı meleğim.Sana ve sevdiklerine çok güzel bir hafta sonu diliyorum ve kocaman öpüyorum..Sevgiyle kal..Tatlı polilere de çok selamlar,sevgiler..

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Işıl'cım ve tatlı poliler,
Hepinize harika bir hafta diliyorum.Umarım herşey dilediğiniz şekilde gelişip oluşur.Hep mutlu olun.Işıl'cım canım benim,tatlı meleğim çok öpüyorum seni kendine çok iyi bak tatlım..Sevgiyle kalın..