9.11.2006

Peynirli/Sade Poğaça


Merhaba bu tarif halama ait.Kendisi tek kelimeyle "muhteşem" poğaça yapıyor.Kendimi bildim bileli halam bu poğaçadan yapar ve biz bol bol yeriz...Burdan kendisine tekrar teşekkür ederim..Artık onlardan uzakta yaşadığım için kendim yapmak durumundayım malesef :( İlk denemem gayet başarılıydı.


Malzemeler:
* 2.5 su bardağı ılık süt (yada su)
* 2 çay bardağı sıvı yağ
* 2 çay bardağı toz şeker
* 3 yumurta akı
* 1,5 paket yaş maya (Kuru maya ile güzel olmuyormuş:))
* 5 çay kaşığı tuz
* Aldığı kadar un


Hazırlanışı:

Önce maya, şeker ve az miktarda ılık sütü bir kasede maya tamamen eriyene kadar karıştırın. Maya kabardıktan sonra bu karışımı, kalan süt, sıvı yağ, yumurta akı ve tuz ile karıştırın. Daha sonra azar azar un ekleyin ve hamurunuzu yoğurmaya başlayın. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar un ekleyin ve yoğurun.
Hamurunuzu hazırladıktan sonra sıcak durması ve iyice mayalanması için iyice bir örtü vb. ile sarın. Hamurunuz 3-4 kat kabarıncaya kadar bekleyin. (Ortalama 1-1,5 saat)
Artık hamurunuzla istediğiniz şekillerde poğaçalar yapabilirsiniz.

Hamurunuzdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartın ve içine fındık büyüklüğünde margarin koyarak avucunuzda yuvarlayın. Avucunuzdaki hamuru yassı hale getirerek içine istediğiniz malzemeyi (Peynir/Patates/Reçel..vb) koyun ve üstünü kapatacak şekilde hamuru katlayın. Sade poğaça yapmak isterseniz avucunuzdaki hamuru yuvarlayarak uzatın ve resimdeki gibi şekiller verin.



Hazırladığınız poğaçaları yağlanmış tepsiye dizin ve üzerini yumurta sarısı ile kaplayın. Pişerken kabaracağı için poğaçaların aralıklı olarak dizmeye dikkat edin.

Son olarak poğaçanızın üzerini susam ve çörek otuyla süsleyin ve 180 C fırında nar gibi kızarana kadar bekleyin.
Üstteki resimde gördüğünüzü de eşim ile beraber belik örgü şeklinde yaptık.Siz bu kadar dar alanda çalışmayın..:)Yoksa börek gibi oluyor:))
Poğaçalarınızı fırından çıkartır çıkartmaz üzerine su serpin ve bir örtüyle kapatın. Böylece daha yumuşak olacaklar..
Tarifi yazarken bile kokusu burnuma geliyor.:) Mutlaka denemelisiniz..
Afiyet olsun..:)
Fatma

9 yorum:

Beyhan dedi ki...

Fatma'cığım harika bir tarif bu.Mis gibi koktuğuna da eminim.Bütün gün kendimle mücadele ettim poğaça yapmamak için(eşimin diyeti yüzünden).Sizin sayfayı görünce de canım istedi.Pamuk gibi olmuştur:)Ellerinize sağlık.

Fatma dedi ki...

Beyhan'cığım merhaba..yorumların ve içtenliğin beni ne kadar çok mutlu ediyor anlatamam. Bu poğaca gercekten pamuk pamuk oluyor. Pastane poğaçaları gibi katı olmuyor.(Margarin kullanılmadığı için sanırım)..Fırsatın olduğunda mutlaka dene bence..Sevgiyle kal..

Adsız dedi ki...

Tarifinizi mutlaka denemeliyim :)
Asyanin sitesinden sizin sitenize ulastim, cok hos, linklerime ekleyecegim sevgiler Hale..

Fatma dedi ki...

Merhaba Hale, çook uzaklardan sitemizin ziyaretcileri olması çok mutluluk verici..Linklerine bizi de ekleyeceğin için ayrıca teşekkür ederim..Bu poğaçaya gelince, eminim çok beğeneceksiniz..Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Fatma'cığım tatlım,bu harika bir kurabiye olmuş ellerine sağlık,afiyetler olsun..O kokulara hastayım ben,kimbilir mutfağın içine ne güzel kokular dolmuştur öyle..Tatlı polim benim tekrar ellerine sağlık..Kocaman öpüyorum seni canımm..

Elif dedi ki...

Fatmaaaa bunlar ne boyle? Super gorunuyorlar, eniste cok sansli farkinda mi acaba? Ellerine saglik ve mucukistan:)

Fatma dedi ki...

Elifcimm canım benimm..Çabuk gel sana da yapayım bunlardan..Enişte farkında olmaz mı? Hızla kilo alıyor:))Yakında mutfağa girmekten vazgeçicem..Kocaman öpüyorum şeker

Adsız dedi ki...

daha önce poğaça yapmaktan nefret ederdim çünkü güzel olmazlardı bu tarif bi harika elinize sağlık

Adsız dedi ki...

2 ÇAY BARDAĞI ŞEKER
ÇOK GELMİYO MU