22.09.2006

Un Helvası



Bu tarifi kayınvalidemden aldım..Evinizde un, şeker, sıvı yağ ve su var ise hemen denemelisiniz...

Malzemeler

* 1 su bardağı sıvı yağ
* 2 su bardağı toz şeker
* 8 dolu tahta yemek kaşığı un
* ceviz/fındık/fıstık/hindistan cevizi ( isteğe göre)


Hazırlanışı


Önce şerbet hazırlamak için şekeri bir tencereye boşaltın ve üzeri 2 parmak kalınlığında geçecek kadar su ilave edin. Şerbetinizi kısık ateşte kaynayana kadar pişirin.
Bu sırada büyük bir teflon tavaya/tencereye (un ve yağın yapışmasını önlemek için), sıvı yağı dökün ve hafif ısınıncaya kadar bekleyin. Tavaya yavaş yavaş unu ilave ederek sürekli karıştırın. Unu pembeleşene kadar kavurun. İdeal helva kıvamı, kaşığa unun hiç yapışmadığı kıvamdır.Helvanızın açık yada koyu kahve renginde olması kavurma süresine bağlıdır.

Un iyice kavrulduktan sonra hazırladığınız şerbeti yavaş yavaş ekleyin ve hızlıca karıştırarak şerbet ve unun topaklanmasını önleyin.Şerbeti dökerken üzerinize sıçramasını önlemek için dikkatli olun...
Şerbet ve unu 10 dakika kadar sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Helvanız istediğiniz kıvama geldiğinde pişirmeye son verebilirsiniz..

Damak zevkinize göre helvanıza ceviz, fındık, vb. ilave edebilirsiniz. Fıstık ilave edeceksiniz unu kavururken eklemelisiniz..Helvanızın süslemesini de size bırakıyorumm. Evde hindistan cevizi olmadığından ben toz şeker kullandım..:)
Afiyet olsun..:)
Fatma

38 yorum:

isil dedi ki...

Fatmacimmm,
Hizina yetisilmiyor vallahi. Acayip canim istedi, su rejim gunlerimde yapilir mi bana bu? Hele ki, bu oglen, yemek yapmayi degil yemegi seven polilerle 1 mlik etli ekmek yemisken...
Yaaa, zayif gelin olmasak olmuyo mu?

Fatma dedi ki...

Işılcımm benimde canım çoookk sizinle etli ekmek yemek istedii yaa..Canım rejim için çok uğraşma bence.Zaten son 1 ayda acayip kilo veriliyor...Bu arada zayıf gelin olmazsak olmazz..O gösterdiğin muhteşem gelinliğin içinde kocaman bir mide nasıl görünür sencee:))
Rejimin bitince size de yaparım bundan canım..
Öpüyorum

Damak Tadı dedi ki...

Fatma'cığım,
Sanırım sen yeni evlenen sevimli polilerden birisin anlaşılan.Burdan öncelikle seni tebrik edip bir yastıkta hep birlikte olun.(ben değiştirdim kocayın kelimesi hoşuma gitmedi,değiştirme hakkım vardı sanırım.)Bizlerde burdan polilerin ablası olarak bir şeyler yapmak isterdik canım,sadece TEBRİKLER demekle kaldık.(neden davetiye örnegini koymadınız)
Helvan çok güzel olmuş ellerine sağlık,yeni geline de helva yakışırdı zaten tatlı yiyip tatlı tatlı konuşmak için.
Hepinize hayırlı ramazanlar diliyorum.
Işıl'cığım çok öpüyorum canım,sen yemene bak şimdilik Fatma'nın dediği gibi koşuşturmaktan kilo kalmaz evlenmeye yakın.))

Hepiniz sevgiyle kalın sevimli ve tatlı polilerim.))

Fatma dedi ki...

Merhaba Damak Tadı; çok teşekkür ederim tebrikleriniz ve güzel yorumların için...Davetiyeyi buraya koymak hiç aklıma gelmemişti..Düğün zamanı zaten aklım 5 karış havadaydı.:) Bu arada senin bolgunun hayranlarındanım.. Yaptığın pastalar muhteşem görünüyor..Ellerine sağlık..
Sana ve arkadaşlarına hayırlı ramazanlar dilerim..
Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Tatlı poli Fatma'cığım,
Canım senin o tatlı heyecanın varken hiç aklına gelirmiydi buraya davetiye örneğini koymak tabiiki de gelmezdi.Ben şakacık yaptım tatlım,önemli olan bundan sonra geçireceğin güzel günler,mutluluğun önemli.İnşallah hep mutlu olursun yüzün hep güler.Yakın olsak ben sana ne pastalar yapardım ahhhh ahhhh.Ama elden bişey gelmiyor şimdilik,belki zamanla gelir ne dersin.))Canım çok teşekkürler tekrardan bir ablanız olarakdan hepinizi çok öpüyorum..Sevgilerimi gönderiyorum..

Adsız dedi ki...

Merhaba Fatmacım, helva çok güzel olmuş ellerine sağlık. Helvalara bayılırım... Tariflerinizi dört bekliyorum bu ara sizin blogdaki Renkli tatlıyı denemiştim harika oldu. Sevgilerimle Nesrin

Fatma dedi ki...

Merhaba Nesrincim; eminim yaptığın tatlı çok güzel olmuştur. Sitendeki yemek resimlerinden ne kadar becerikli olduğun anlaşılıyor..İlk fırsatta senin tarif bahçenden yeni yemekler deneyeceğim..Şimdilik gözüme tas kebabını kestirdim..:)Çok güzel görünüyor..Sevgiler

tatli-tuzlu dedi ki...

Merhaba Isil,5-6 gün önce sitemi ziyaret edip yorum birakmissin,cok tesekkür ederim.Benim sayfada problem vardi ve daha dün düzeldi,ondan dolayi anca bugün sana tesekkür edebildim.Sayfanizi önceden hic görmemistim,ama artik sayfanizi devamli olarak tekip edicem emin ol,cok güzel tarifler var.Bisey sorucam, bu gombek börek gibimi oluyor yoksa sonradan yag ve su döküldügü icin yemek gibimi oluyor.Kesin denemem gerek.Arkadaslarina ve sana kolay gelsin ellerinize kollariniza saglik canim,hayirli ramazanlar diliyorum, sevgiler Behiye

Fatma dedi ki...

merhaba Behiye; gombak börek gibi oluyor. Döktüğümüz suyu tamamen hamur içine çekiyor. Çay ile yemenizi tavsiye ederim..Ayrıca bunun yağda kızartılmış olanını da denemelisiniz..(sitenin ilk tarifi)
Sevgiler; Fatma

tatli-tuzlu dedi ki...

Fatma cok tesekkür ederim, bunu kesin denemem gerek harika biseye benziyor,ellerinize saglik,sevgiler Behiye

Adsız dedi ki...

Mrb,
ne güzel olmuş helva bayramı gelmiş gibi kokusu burnuma gelid off olsada yesek ya

Adsız dedi ki...

Bende cok severim un helvasini,kokusu buray kadar geldi,bende tebrik ederim Allah mesut etsin,ellerine saglik fatmacim
www.blogcu.com/baharicegi/

Fatma dedi ki...

Merhaba; hergün mutlaka yemeklerime yorum varmı diye bakıyorum ve olduğunu görünce çok mutlu oluyorum..Hepinize çok teşekkür ederim..Sevgiler..

Adsız dedi ki...

biz üniversitede okuyan, gurbet ellerde anne yemeğine hasret genç öğrencileriz.... canımızın tatlı çektiği sabahın 3buçuğunda sizin tarifinizle karsılastık ve hemen denedik..çok sağolun ama keske sizin elinizden yemek fırsatımız olsaydı çünkü şenol biraz fazla pişirmis lapa gibi oldu...allah bu şenolu bildiği gibi yapsın!baska tariflerde var sanırım sizde... çok yeteneklisiniz maasallah..sizi alan yasadı:)...samimiyetinize güvenerek böyle bir yorumda bulunduk, e tabi birde saatin çok geç olması bunda etken oldu... tesekkürler isil, tesekkürler fatma..yalnız az yemek lazım, kilo almamak lazım...hadi byby..

Adsız dedi ki...

selam ilk defa intenternetten bir tarif denedim ve bişeye benzedi...inanın annem beni bugüne kadar hiç mutfağa sokmadı ve yumurta yapmak, kahvaltı hazırlamak, makarna yapmak ve salata dışında hiç bişi bilmem ayyyy:((( rezilim dimi...üstelikte evliyim ve allahhhhtan kocam yemek yapmaya bayılıyor ve tüm yemekleri o yapıyor çoooook şükür ama şuda bir gerçekki arada birde olsa canım kocacım bana yakınıyor ya hatun canım tatlı bişiler çekti falan diyor gecenin bi vakti bende eyvaaahhhhh ne yapsam diye panik oluyom ve intenette aramaya başlıyom hehehe...işte böyle bir anda bu un helvasını buldum yaptım süper olmasada güzel oldu...eee sanırım yani becerebildiğim kadarıyla hahahahah....ama kocam beğendi ve yedi ayyy önemli olanda bu dimi??:)))
ya ben aslında kısaca bi teşekkür edeyim demiştim ....teşekkürler kolay tatlı tariflerinizi beklerim sevgiler!!!

Adsız dedi ki...

un helvsını çok seviyorum tarifini verdiğiniz için teşekkür ederim sizden en güzel tatlıların tarifini vermesnizi istiyorum verirseniz çok mutlu olurum hoşçakalın grşz :)ii gnlr

Adsız dedi ki...

slm fatmacıgım un helvan bir harika ben helva hastası birisiyim geçen akşam çok canım çekti yapmasınıda bilmiyordum hemen senin tarifi arkadaşlarla denedik.harika birşey oldu teşekkürler degişik lezzetler bekliyoruz.

Adsız dedi ki...

Merhaba :) ben unu kavurduktan sonra ocağın altını kapatıp şerbeti karıştırarak ekliorm çok güzl oluo kurabiye gibi süper oluo deneyin..:))

Adsız dedi ki...

denedım güzel oldu teşekkürler

Adsız dedi ki...

un helvasına yumurta koyuyorlarmış parlak gorunmesini saglıyor. nasıl yapılacagını bilen birisi var mi???

elfida dedi ki...

ben bu tarifi denedim gerçekten süperdi...çok saolun..

elfida dedi ki...

tek kelimeyle süperdi...saolun

elfida dedi ki...

tek kelimeyle süperdi...saolun

Adsız dedi ki...

ben hala denemedim ama harika görünüyor

Fatma dedi ki...

Canım çok kolay bi tarif..Ben geçenlerde helva krizine girmiştim. gece 10 da kalkıp yaptım.Keşke haftasonu bizede uğrayabilecek vaktiniz olsaydı. Sana yapardım bu helvadan..Çok öptüm

Unknown dedi ki...

tarifiniz için çok teşekkürler dediklerinizi uyguladım çok güzel bi helva oldu ağzınıza yüreğinize sağlık

Unknown dedi ki...

tarifiniz çok güzel helva macun kıvamında oldu ağzınıza yüreğinize sağlık

Adsız dedi ki...

tarifine sağlık :D ben yaptım şimdi mükemmel olduuuu :)))

Adsız dedi ki...

eline saglık çok güzel tarif şimdi yaptım komşularıma bile dagıttım kandiliniz mibarek olsun

hercai dedi ki...

çok güzel olmuş fatma bizim buralarda sıcak su ekleriz şekerini sonradan serpeleyip karıştırırız o daha pratik oluyo

damla dedi ki...

Az önce annemle denedik. Çok lezzetli oldu. Kıvamına tam tuttu. Annemde bende teşekkürlerimizi sunuyoruz..

Adsız dedi ki...

ben yaptım fotograftaki gibi olmadı siz nasıl yaptınız benimki hamur gibi gözüküyor un helvam

Ozan Kayra dedi ki...

google aramalarından buldum tarifinizi. babaannem ölmüş dün gece. yurtdışındayım şimdi. ruhuna helva kavurucam tarifinizle. teşekkür etmek istedim =)

Adsız dedi ki...

anladık bi un helvası alt tarafı

Fatma dedi ki...

Başınız sağolsun...Babaanneniz için Allah tan rahmet, size ve ailenize sabır dilerim...

Adsız dedi ki...

merhaaba arkadaslar ben de ilk kez netten tarif alan biriym bu aksam denicm bu tarifi ama kaç kişil oluyo ortalama bi rakam belirtebilirmisinz

Adsız dedi ki...

benim gibi mutfak özürlü birine bile helva yaptırdınız hemde sonucu çok güzel oldu teşekkürler

Adsız dedi ki...

canım acayip un helvası çektii. ama evde margarin yada tereyağ yoktu.. sıvıyağla olanı varmıdır derken tarifinizi buldum.. ömrümde ilk kez helva yapıyorum... tarifiniz sayesinde şahane oldu... teşekkürlerrr