21.02.2007

Patlıcanlı Gül Böreği


Bu böreği canım arkadaşım Fatma Çakar Yılmaz'dan öğrenmiştim. Kesinlikle çok lezzetli bir börek. Mutlaka denemelisiniz..Hele patlıcan severlerdenseniz..

Malzemeler

  • 6-8 adet orta büyüklükte patlıcan
  • 6 yufka
  • 2-3 adet soğan
  • 2-3 adet domates
  • 2-3 adet sivri biber
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 kaşık domates salçası
  • nane-tuz-karabiber-pul biber
Tarifi daha önceden bir arkadaşıma göndermiştim. Sitede yayınlarız diye bilgisayarda saklıyordum. Şimdi format değişikliği yapmaya üşendim ve kopyala/yapıştır ile burda tarifi veriyorum:))

  • Patlıcanların kabukları soyulur ve rendelenir ( mutfak robotu da kullanılabilir)
  • Soğan-biber-domates rondodan geçirilir
  • 1 çay bardağı sıvı yağ da önce soğan ve biberler bir miktar kavrulur.
  • Sonra buna domates ve salca eklenerek kavurma işlemine devam edilir.
  • Son olarak patlıcanlar eklenir ve iyice karıştırılarak kavrulur.
  • Patlıcanlar iyice küçülene kadar kavurma işlemi devam eder.
  • Kavurma işlemi bitince tuz-nane-karabiber eklenir.
  • Hazırlanan börek iç malzemesi, makarna süzgecine konur ve yağı iyice süzülene kadar beklenir.
  • Yufkalar istenilen büyüklükte 4-6 eşit parçaya bölünür. Börek harcı içine konur ve gülböreği şekli verilir.
  • Yufkanın geniş tarafına malzeme konur ve sarılır. En son kendi etrafında sarılarak gül gibi yapılır.
  • Börekler yağlanmış tepsiye dizilir ve üzerine yumurta sarısı sürülür ve susam , çörek otu serpilir.
  • Piştikten sonra böreklerin üzerine su serpilir ve bir örtüyle örtülür.
  • Afiyetle yenir:)
Fatma

12 yorum:

Hesna dedi ki...

Fatma Merhaba
Böreğin patlıcanlı olması farklı bir lezzet olmuştur eminim. Güzel görünüyor eline sağlık.

Hesna

TABAKTA dedi ki...

Merhaba patlıcanlı börek farklı ve güzel bir yemek olmuş ellerine sağlık.
Perihan

Nihan dedi ki...

Fatmacim canim,
Fatma Cakarim da cook guzel yapardi bu boregi. Eminim seninki de cok lezzetli olmustur. Ama ben tarifi okuyamiyorum. Benim ekranimda kod benzeri yazilar cikiyor. Neden acaba?

Fatma dedi ki...

Merhabalar, patlıcan değişk bir tat veriyor gercekten..Yağını süzdüğümüz içinde çok hafif oluyor..Dilerim denersiniz..

Fatma dedi ki...

Nihancımm merabaa..kayınvaliden gelince bizi unuttun sandık..Hiç yazmıdun çoktandır..Canım benim fatma Çakar bu böreği ilk sizde yapmıştı di mi..Hadi gelin artık da hasret giderelim hep birlikte..Nihancım, yazılar neden kod şeklinde bir fikrim yok..Karakter tipini değiştirdim. Düzelmediyse yine sana gönderirim tarifi..Kocaman öpüyorum sizi..

umran dedi ki...

ellerine saglik fatmacim,
arizonadan sevgiler

damak tadı dedi ki...

Fatma'cığım,
Tatlım ellerine sağlık ne nefis börekler bunlar böyle,inan imrenmemek elde değil..Ellerine sağlık,afiyetler olsun tekrardan..

Sana ve ailene güzel bir hafta diliyorum..Sevginiz bol olsun..Gül

Işıl'ın hiç sesi çıkmıyor umarım iyidir tatlım..

LaMa dedi ki...

Enfes bir tat,himmmmm

Fatma dedi ki...

Sevgili Umran, Gül ve Lama;
Yorumlarınız için çok teşekkürler..
Gülcüm, Işıl bu sıralar doktora tezini bitirmek üzere ve sadece buna odaklanmış durumda. Çok yakında dönüşünün muhteşem olmasını bekliyorum bende:)
Sevgiler..

pembeli dedi ki...

Ellerine sağlık çok güzel görünüyor.

Adsız dedi ki...

Canım kardeşim, keşke hep beraber olsak da ben size hep yapsam bu böreklerden... Allah'tan haftasonu hasret giderebildik:) teşekkür ederim güzel evsahipliğin için...
fatmacakar

canan's culinaria dedi ki...

sevgili fatma,
patlican böregi tarifi ararken sitenizi kesfettim ve cok begendim. büyük bir ihtimal ile sali günü tarifi denemek istiyorum. patlicanlarin rendelenerk kullanilmasi dikkatimi cekti. mutlaka deneyimimi sana bildiririm,
sevgiler,
canan