31.01.2006

Kuzu Etli Kereviz


Kuzu etli kerevizi aslında Güralp'in tarifi, o yükleyecekti ancak zamanı olmadığı için benden rica etti. İşte Şef Güralp Özkoç'un ağzından tarif:
Malzemeler (4-6 Kişilik)
  • 1 kg kereviz
  • 1 orta boy soğan
  • 300 g orta yağlı kuzu kuşbaşı (but içi)
  • 200 g yoğurt
  • 1 limon

Hazırlanışı

"Kereviz kış sebzeleri içinde en şifalı olanlardan biri. Tarfini verdiğim bu kereviz yemeği ise Sinop ve çevresinde bolca yapılır. Hem lezzetli hem de pratik.


Kuzu etlerini kuşbaşı doğradıktan sonra tencerede kızdırdığımız sıvıyağda suyunu salana kadar pişiriyoruz. Daha sonra ince ince kıydığımız soğanlarla birlikte kavuruyoruz. Soğanlar pembeleştikten sonra sıra yıkayıp dışındaki kalın kabuğu soyup kuşbaşından biraz irice doğradığımız kerevizlere geliyor. Burada bir püf noktası var. Kerevizin yeşil yapraklarını da dallarından ayırıp yemeğe katarsanız kerevizin dayanılmaz kokusu hem yemeğinize hem de bütün mutfağınızı sarar. Kerevizi de etimize ve soğanımıza ekledikten sonra yaklaşık 2,5 su bardağı kaynar suyu yemeğimize ekleyip ortalama 30 dakika kaynar vaziyette hafif ateşte pişiriyoruz (Pişirme süresi aslında damak tadınıza bağlı. Eğer diri severseniz sebzeleri, pişirme süresi 15-20 dakika olabilir ama benim tercihim ağızda dağılan kıvam). Pişirme işleminin son 5 dakikası içerisinde, iyice karıştırdığımız, sıvılaştırdığımız yoğurdu ve 1 limonun suyunu kaynamakta olan yemeğimize ekliyoruz. Daha sonra yeşil kereviz yaprakları ve ince limon dilimleri ile süsleyip servis yapabiliriz.
Afiyetler olsun efem…"
Güralpcim, ellerine sağlık, nefis görünüyor. En kısa zamanda ben de deneyeceğim.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

İşte tarif buuu.Şefim kutlarım.Yutkunmaktan boğazım acıdı.En kısa zamanda deneyeceğim.Ellerinize sağlık.
K.IŞIK

Adsız dedi ki...

Hi Fellow! I was just searching blogs,and I found yours! I like it!
If you have a moment, please visit my xp firewall setting site.
Good luck!

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
DENİZ RENDE KABAPALAMUT dedi ki...

foarte frumos sefu multumesck !!!!!

Adsız dedi ki...

İlk defa kereviz pişirdim. sizin tarifinizle çok lezzetli oldu.tşkler.