22.09.2006

Un Helvası



Bu tarifi kayınvalidemden aldım..Evinizde un, şeker, sıvı yağ ve su var ise hemen denemelisiniz...

Malzemeler

* 1 su bardağı sıvı yağ
* 2 su bardağı toz şeker
* 8 dolu tahta yemek kaşığı un
* ceviz/fındık/fıstık/hindistan cevizi ( isteğe göre)


Hazırlanışı


Önce şerbet hazırlamak için şekeri bir tencereye boşaltın ve üzeri 2 parmak kalınlığında geçecek kadar su ilave edin. Şerbetinizi kısık ateşte kaynayana kadar pişirin.
Bu sırada büyük bir teflon tavaya/tencereye (un ve yağın yapışmasını önlemek için), sıvı yağı dökün ve hafif ısınıncaya kadar bekleyin. Tavaya yavaş yavaş unu ilave ederek sürekli karıştırın. Unu pembeleşene kadar kavurun. İdeal helva kıvamı, kaşığa unun hiç yapışmadığı kıvamdır.Helvanızın açık yada koyu kahve renginde olması kavurma süresine bağlıdır.

Un iyice kavrulduktan sonra hazırladığınız şerbeti yavaş yavaş ekleyin ve hızlıca karıştırarak şerbet ve unun topaklanmasını önleyin.Şerbeti dökerken üzerinize sıçramasını önlemek için dikkatli olun...
Şerbet ve unu 10 dakika kadar sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Helvanız istediğiniz kıvama geldiğinde pişirmeye son verebilirsiniz..

Damak zevkinize göre helvanıza ceviz, fındık, vb. ilave edebilirsiniz. Fıstık ilave edeceksiniz unu kavururken eklemelisiniz..Helvanızın süslemesini de size bırakıyorumm. Evde hindistan cevizi olmadığından ben toz şeker kullandım..:)
Afiyet olsun..:)
Fatma

Havuçlu Kek


Bugün yeni aldığımız midi fırını denemek için kek yaptık. Gayet başarılı bir çalışma oldu:)) İşte size basit bir kek tarifi...


Malzemeler

* 2 yumurta
* 1.5 su bardağı toz şeker
* 1/2 su bardağı sıvı yağ
* 1.5 su bardağı süt
* 3 su bardağı elenmiş un
* 1 paket vanilin
* 1 paket kabartma tozu
* 3 orta büyüklükte havuç


Hazırlanışı


Önce yumurta ve şekeri beyaz renkli bir köpük oluşana kadar çırpın.
Ben bunun için Işılcığımın hediye ettiği mikseri kullandım.Bu sayede artık çok daha kolay ve hızlı bir şekilde kek yapabiliyorum..Işılcım tekrar teşekkür ederim...
Hazırladığınız karışıma sıvı yağ ve sütü ekleyerek tekrar homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Son olarak vanilin, kabartma tozu ve unu ekleyerek karıştırmaya devam edin. Rendelenmiş havuçları da kek hamurunuza ekleyerek yağlamış kek kalıbınıza hazırladığınız karışımı dökün. Kekinizi ortalama 45 dakika 180 C fırında pişirin. Bu süre içinde bazen kekin üzeri yanabiliyor. Bu nedenle kekiniz pişerken kontrol ederseniz, yanmasını önlemek için midi fırınınızın üst ısıtıcısını gerektiğinde kapatabilirsiniz.

Afiyet olsun :)
Fatma

15.09.2006

Gombak


Gombak yemeğini blogumuzdan tanıyorsunuz aslında. Bu blogun ilk yemeğiydi o. O zamanlar öğrenci evinde yaşarken fırınımız yoktu ve kızartarak yapmıştım. İsmine de "ıspanaklı minik toplar" demiştim. Şimdi size bu yemeğin fırında yapılanını tanıtmak istiyorum..

Malzemeler

* 1/2 kg ıspanak
* 4 su bardağı un (Hamurun kıvamına göre ayarlanır)
* 2 yumurta
* 1-2 su bardağı su
* 3 yemek kaşığı yoğurt
* 1 yemek kaşığı tuz
* 1 tatlı kaşığı karbonat
* 1 paket kabartma tozu


Ispanakları yıkadıktan sonra ince ince doğrayın. Hamuru kolayca yoğurabileceğiniz bir kapta un ve ıspanağı karıştırın. Bu karışıma yoğurt , yumurta, tuz ve karbonatı ekleyerek yoğurun. Hamurun kıvamına göre yeteri kadar su ekleyerek yoğurmaya devam edin. İdeal kıvam hamurun elinize yapışmadığı kıvamdır. Daha sonra hazırladığınız hamurdan minik parçacıklar alarak avucunuzda yuvarlayın ve yağlanmış tepsiye dizin.
Herbir parçanın üzerini parmağınızla bastırarak şekil verin.


Yemeğinizi 175 C ye ayarlanmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Bu sırada tatar böreği tarifinde olduğu gibi 1-1,5 litre su ile 1/2 çay bardağı sıvı yağı kaynatın. Yemeğiniz fırından çıkar çıkmaz üzerini hazırladığınız yağlı su ile ıslatın ocakta suyu bir miktar buharlaştırın.

Afiyet olsun :)

Tavuklu Karnıyarık



Eşimin ailesi bizi ziyarete geldiler. Bugün işten geldiğimde mutfaktan en sevdiğim yemeklerden olan karnıyarık kokusu geliyordu. Ben karnıyarığı etli yaparım. Ama tavuklusu da gerçekten çok lezzetliydi..Sizinle de paylaşmak istedim.

Malzemeler (4 kişilik)
* 6 adet orta boy patlıcan
* 250-300 gram tavuk
* 3 adet domates
* 3 adet soğan
* Tuz, Karabiber
* Maydanoz

Hazırlanışı

Öncelikle patlıcanların kabuklarını zebra derisi gibi soyun. Patlıcanın acımsı tadını almak için yüzeyine bıçak ile kesik atın ve içini tuzlayın. 5-10 dakika sonra patlıcanları güzelce yıkayın ve kurulayın. İsteğinize göre patlıcanları bütün olarak yada 2 parçaya bölerek 2-3 dakika yağda kızartın ve yemeğinizin yağlı olmasını engellemek için kızarmış patlıcanları peçete ile silin.

Yemeğinizin iç malzemesini hazırlamak için domateslerin kabuklarını soyun ve küçük parçalar halinde doğrayın. Soğanlarıda istediğiniz büyüklükte ( ben rondo kullanıyorum) doğrayın ve bunları minik parçalar halinde doğranmış tavuk ile karıştırın. Son olarak tuz, karabiber ve istediğiniz baharatı da ekleyerek iç malzemenizin hazırlanmasını tamamlayın.Hazırlamış olduğunuz malzemeyi patlıcanların içine doldurun ve yemeğinizin üzerini domates ve maydanoz ile süsleyin.

Son olarak tepsi/borcamınıza patlıcanların 1/3 ü içinde kalacak şekilde su ekleyin ve 150-175 C ye ayarlanmış fırınınızda pişirin.

Afiyet olsun :)
Fatma

14.09.2006

Kış Karpuzu


Genelde herkes karpuzun içinin rengini kırmızı bilir di mi? Ama beyaz olanı da vardır onun. Yaz mevsiminde yetişir ama daha dayanıklıdır. Kışın yenir genelde..Biz trakya ya gittiğimizde hep alırız bunlardan... En az kırmızısı kadar lezzetlidir...
Fatma

12.09.2006

Tatar Böreği


Bu böreği annem ve babaannemden öğrenmiştim. Küçükken sık sık yaparlardı, bende yanlarında yardım etmeye çalışırdım..Çok uzun süredir aklımda ama yapacak biri yok ki yanımda:(
İş başa düştü yani...

Malzemeler(8 kişilik)

* 6 yufka
* 1 tavuk (yada 2 tavuk göğsü)
* 4 orta büyüklükte soğan
* Tuz, Karabiber, Pul biber
* Sıvı yağ

Hazırlanışı:

Önce tavuğu haşlayın. ( Bu börek isteğe göre tavuk yerine ciğer ile de yapılabilir. 6 yufka için 500-750 gr ciğer kullanılır. Bu sefer haşlamak yerine ciğer soğan ile kavrulmalıdır.)Tavuk pişerken bir yandan soğanları çok ince doğrayın ve pembeleşene kadar normal miktarda sıvı yağ ile kavurun. Tavuk piştikten sonra el ile küçük parçalara ayırın. Parçalanmış tavuğa soğan, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin ve iyice karışmalarını sağlayın.

Yufkaları 10x10 cm büyüklügünde kareler oluşturacak şekilde kesin. Her bir kareye hazırladığınız malzemeden yarım yemek kaşığı ekleyin ve bebek kundağı yapar gibi, önce karenin alt köşesini malzeme üzerine katlayın. Daha sonra yan köşelerisıra ile katlayın ve resimdeki gibi yüzeyi yağlanmış tepsiye dizin. Katlanan yufkanın üst kısmını açık bırakın. Tüm tepsi dolunca yağ fırçası yardımı ile tüm böreğin üstüne sıvı yağ ile kaplayın. Çok fazla yağ sürmenize gerek yok. Böreğinizi 180 C de üstü iyice kızarana kadar pişirin.

Böreğiniz kızarmaya başlayınca, ıslatmak için gerekli suyu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bunun için bir tencereye yarım çay bardağı sıvı yağ ve 1 litre su koyun ve kaynatın.( Bu miktarı börek miktarına göre azaltabilir yada arttırabilirsiniz).Yağlı suyu, fırından aldığınız böreğinizin üstüne her yeri ıslanacak şekilde dökün.Daha sonra böreğinizi ocağınızın en küçük bölümünde eklediğiniz su buharlaşana kadar bekletin. Bu sırada böreğinizin üstünü başka bir tepsi veya gazete ile kapatırsanız daha yumuşak olmasını sağlarsınız..

Afiyet olsun...:)