20.02.2006

Patates Çorbası


Selamlar...
Canınız çorba çekti ve evde malzeme olarak fazla bişey kalmamışsa sizlere çok güzel bir seçenek sunuyorum. Tarifi evimdeki çook eski bir yemek kitabını karıştırırken buldum.

Malzemeler
  • 3-4 adet orta boy patates
  • 1 adet büyükçe kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1.5 lt kadar su
  • Bir tutam karabiber
  • iki çay kaşığı tuz
  • Bir miktar sıvı yağ

Yapılışı

  • Tencereye yağı koyup kızdıralım.
  • İçine un atıp kavuralım.
  • Rendelenmiş soğanları da atalım ve biraz kavuralım.
  • İçine suyumuzu ve soyulup küp küp doğranmış patatesleri içine atıp eriyinceye kadar pişirelim.
  • Blender yada süzgeçten geçirip içine tuzu ve karabiberi de atıp bir taşım daha kaynatalım.

Not: Daha da lezzet vermek isterseniz biraz pul biber ve tereyağını kıdırıp üzerine gezdirebilirsiniz.

Afiyetler olsun efendiiim....

Yalancı Su Böreği



BALDIZIN YALANCI SU BÖREĞİ

Bu börek tarifini Kerime abladan aktarıyorum. Bizzat test ettimi onayladım. Su böreği ile yarışır...

Malzemeler (6 kişilik)
  • 10 adet yufka
  • 300 g orta yağlı beyaz peynir
  • 1.5 su bardağı süt
  • 2 şişe (500 ml) soda
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Maydanoz
  • Susam ve çörek otu


Hazırlanışı


Kerime ablam bu börek için yuvarlak bir tepsi seçti. Önce tepsiyi sıvı yağ ile güzelce yağladı. Daha sonra bir yuvarlak tam yufkayı kenarları tepsiden taşacak şekilde yerleştirdi. Sonra soda, süt ve sıvı yağ karışımından oluşan sostan bir iki kepçe döktü. Daha sonra bir tam yufkayı ayırıp kalan 8 adeti yırtmak sureti ile parçalara ayırdı. Bunları parça parça yerleştirdi ve oluşan her tabakanın üzerine sosdan döktü. Böreğin ortasına gelecek şekilde peynir ile kıyılmış maydanoz karışımını güzelce yerleştirdikten sonra parçaları koyup sosu da dökmek suretiyle işleme devam etti. En son tam yufkayı da en üste koydu. Sonra üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu ile renklendirdi. 10 dk oda sıcaklığında beklettikten sonra 190 dereceye ısıtılmış fırına sürdü. En önemli şey, böreği için için alt ve üstünü kontrol ederek fırının çeşitli raf yüksekliklerinde pişirmek. Pişirme işlemi yaklaşık 1 saat sürüyor Kerime ablam yapınca.Bu arada tabi böreğin kabardığını görüyor ve mis gibi kokusu ile yemeden doyuyorsunuz zaten... Yapın, en azından bi deneyin. Afiyetler olsun efem.

Tarif için sevgili Kerime Keskin ablama teşekkürler.

14.02.2006

Frank Usülü Palamut


Malum bu sene palamut bol oldu. Ben de derin dondurucuma stoğumu yaptım. Niye? Size Frank usülü palamutu pişirebileyim diye tabi ki...
Bu yemek için malzemeler şöyle:

  • 1 adet palamut
  • 1 adet ortaboy soğan
  • Yarım kilo ıspanak (yıkanmış ve köklerinden temizlenmiş)
  • Yarım demet maydonoz
  • Sıvı yağ
  • 250 ml (1/4 litre, herkes kimya okumadı ya değil mi J ) krema
  • Yarım limon
  • Tuz ve çekilmiş tane karabiber

Yemeğimiz, balığı gril veya tava yemekten sıkılanlar için ideal. Palamutun kafasını kestikten ve içini aldıktan sonra orta kılçığı ayrılacak şekilde kuyruktan başa doğru fleto bıçağı veya keskin bir başka bıçak ile boyuna ikiye, daha sonra bu yarımları bir kez de enine bölüyoruz. Yani elimizde 4 parça palamut fleto var. Bunları tekrar yıkayıp kurutuyoruz. Balığın lezzetli olması için kanlı siyah kısımların balık pişmeden önce iyice temizlenmesi gerekir. Bu iş sırasında da elle değil de keskin bir bıçak kullanılmalı, balığın dağılmaması için.
Sonra iri iri kıydığımız soğanları sıvı yağda pembeleştiriyoruz. Maydanozumuzu iyice yıkadıktan sonra saplarını kesmeden soganları kavurduğumuz tencereye koyuyoruz. Sonra da palamutlarımızı bunların üzerine koyuyoruz. Yarım limon sıktıktan sonra bir bardak ılık su ekleyip sonra kısık ateşte pişiriyoruz. Balıklar piştikten sonra maydanozları alıyoruz, soğanlar ile balığı ise tencerede bırakıyoruz.

Gelelim frank kısmına. Ispanakları doğradıktan sonra çok az sıvı yağda kavuruyoruz. Daha sonra kremamızı, tuzumuzu ve karabiberimizi ekelyip krema kıvam aldıktan sonra ateşten alıyoruz ve resimdeki gibi servis ediyoruz. Afiyetler efem...

9.02.2006

Tantuni



Geçen gün laboratuvarda arkadaşım Ceren'le tantuninin nasıl yapılacağını konuştuk. Ceren'in eşi Volkan, Mersinli. Aşağıdaki tarif biraz Ceren'den öğrendiklerimden biraz da internetten araştırdıklarımdan oluştu. Klasik tantuni tarifi için buraya bakabilirsiniz. Resim için Cem'e tekrar teşekkürler.

Malzemeler (4 kişilik)
  • 1/2 kg biftek
  • 2 domates
  • 2 biber
  • 1 soğan
  • Maydanoz
  • Sumak
  • Tuz-Karabiber
  • Lavaş Ekmeği (kebapçılardan alınabilir)


Önce biftekleri bölebildiğimiz kadar küçük parçalara bölelim. Kıymadan biraz büyük olmalı. Böldüğümüz etleri haşladıktan sonra çok az sıvı yağ eklediğimiz teflon tavaya koyalım. Etleri biraz kavurduktan sonra üzerine küçük küçük böldüğümüz biberleri ve kabuğu soyulmuş domatesleri ekleyip biraz daha pişirelim. Üzerine karabiber ve tuz ekleyelim.
Ayrı bir tabakta soğanı yarım ay şeklinde ince ince doğrayıp sumak ve maydanozla karıştıralım.
Tantuniyi servis ederken lavaşa önce soğanı sonra etimizi koyalım.

Klasik bir tantuni tarifi değil ama biz şalgam suyu ile yerken çok zevk aldık. Denemenizi öneririm.

Afiyet olsun!

1.02.2006

Peynir Suflesi


Biricik ev arkadaşım, Yelizcim bizlere yılbaşı için peynir sufle yapmıştı. Çok iştah açıcı görünüyor değil mi.. Hepimiz bayıldık. Herkes çok rahat yapabilir, çünkü çok pratik bir börek. Aniden misafiriniz mi geldi, ne olcak şimdi demeyeyin. Bi koşu gidip üç yufka alın yeter... Ama yufkalar incecik olsun. o yüzden önceden ya çok süper bi yufkacı bulun ya da acil hamur açmayı öğrenin. Ne yapalım bazen yemek yapmak, sevdiklerimizle paylaşmak emek ister..
Malzemeler
  • 3 adet taze yufka
  • beyaz peynir
  • kaşar peyniri
  • 1/2 lt süt (2.5 su bardağı)
  • 2 yumurta
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ

Borcamı yada orta büyüklükte bir tepsiyi güzelce yağlayalım. Bu yağı ayrıca kullanalım(çay bardağındakini kullanmayalım). Yufkamızın birini alıp borcamın içine yayalım. Aman kenarları dışarıda kalacak unutmayalım. En son onları bohça gibi kapatacağımız için öylece bırakalım. Bir tasta sütü, yağı ve bir yumurtayı iyi ce karıştırıp bir yemek kaşığı yardımıyla az miktarda yufkanın tepsinin içinde kalan kısma ıslatacak şekilde sürelim. Diğer yufkayı alıp gelişi güzel parçalayıp borcamın içine koyalım. Tekrar yufkayı karışımımızla iyice ıslatalım ve içine beyaz pernir&kaşar karışımımızın yarısını koyalım. Aynı şekide son yufkamızı da yapalım. Islatıp peynirleri koyalım. Sonra en dıştaki yufkayı bohça gibi kapatalım. Elimizde süt karışımından biraz kalmış olması gerekiyor. Ona bir yumurta daha kırıp çırpalım. Onu da en üste güzelce yedirelim. Daha önceden ısıttımız fırında pişinceye kadar tutalım. Her fırında pişirme süresi farklı olduğu için artık o kadarını da siz anlayıverin bizim becerikli okuyucularımız.